kindly visit, read and comment my blog...

Wednesday, 3 October 2012

AUSTRALIA

Mcm biasa...saya mulakan penulisan saya dengan Bismillahirrahmanirrahim...

Today, I would like to tell about my experience being a babysitter or I could say 'MAID IN AUSTRALIA' not 'MAID IN MANHATTAN'...hohoho...maybe some questions arise in you mind...right???why it must be in AUSTRALIA??? Does Malaysia not enough pekerjaan???hahaha...ape2 je lah...biasalah,kita mesti nk 2 dalam 1 kan....sambil menyelam minum air....x kan lah sambil kita bekerja nak bercuti pon x boleh...huhu

sebelum nak masuk ke international departure

Bila semua urusan nk ke Australia selesai... tarikh yang dinanti2kan..huhu... 08/06/2012...x sabar rasenye nak naik FLIGHT nih.. AUSTRALIA....here I come!!!hehehe...flight ni mengambil masa 7 jam perjalanan dr Malaysia ke Australia...fuh..!!! lama beb!!!

Tepat jam 10 malam (waktu OZ)...kami pon sampai di Gold Coast Airport.. Once kaki saya nk keluar dr flight nih,ya Allah...sejuk x terkata...!!ye la time winter la katekan...suhunya pon  14 degree..kalah Malaysia..hehee...menggigil je masa tuh...lepas tu pulak jakon bila ASAP keluar dari mulut..hahaha...

mana x jakonnya...kat malaysia, kita asyik nampak asap keluar dr surrounding kita je...kat OZ sana...keluar dari mulut...hehehe...

Alhamdulillah xde ape2 halangan nk masuk imegresen sane...cume mereka2 ni byk tanye nape nk g OZ...of coz la my answer was going for holiday...nk ckp student kat sane...segan la pulak..x sampai thp nk belajar kat overseas lagi nih..hahaha...kecek omputih pom ngakok ag nih...never mind, as long as I can speak a little bit in English..it's enough...I will improve my English... I am still in learning..hoho

Ok, sampai rumah kak Aliya lebih kurang kol 12 malam laaa...coz dr Gold Coast Airport ke Brisbane, it took about 1 jam setengah...lame gak tuh...

kak Aliya ha two cute sons..huhuhu....comel sgt!! the eldest, namenye LAYTH...huh...sebelom dtg OZ...ingatkan LAYTH ni name omputih...rupenye idok..LAYTH a word comes from arabic word..huhu...the meaning of LAYTH is LION or SINGA...hmmm...menarik!!! the youngest, namenye THAUBAN...arabic word again!!! maksdnye rewards or ganjaran... awesome!!!

First day kat sane,kitorang x star keje lagi...kenal2 dulu ngan environment rumah n anak2 yang bakal kitorng jaga..hehehe...kak Aliya tunjukkan jalan nk ke sekolah LAYTH..hehehe...dokek jo...tapi, the person who sends LAYTH to school is not ME..ye la..lesen pong xdok ag...guane nk drive weyh..hehehe...saya cume jaga yang little one jek...n buat keje umah....

ni la suasana kat skolah LAYTH...he plays with his friends after school at the playground which is in front of his school...hohohoo

mesti korg curious nk tgk mcm mane la rupe budak2 comel ni kan???tgk la bwh nih....

ha!!!ni la THAUBAN....the cutest baby that i ever met...over x ayat saya...??hahaha

ha!!! ni pulak LAYTH...the handsome boy...speaking tau!!!

the day after, barulah kitaorang start keje...hhmmm...disebabkan saya jaga yg little one...biasalah...mula2 baby mestilah x selesa ngan org baru..lame2 nanti ok lah...utk minggu pertama...THAUBAN langsung x nak tido bila saya cuba nk tdokan dia...when it comes to his father...senyap terus...tdo!!!huhuhu...kalau nk tau..utk minggu pertama...memang fail la kalau nk tdokan THAUBAN...kita tgk ape yg akan jadi minggu ke2..hehehe...

nak tdokan THAUBAN ni is not easy u know...ade cara nk tdokan die...kene dodoi...kene ayun...manja tau!!hahaha...hari ape ntah x ingat...bwk la THAUBAN jalan2 ke laman umah...pastu duduk depan tv sambil pegang die...tp yg peliknya..THAUBAN senyap jek...pelik gak!!!rupe2nye...die TIDO laaaa....ya Allah..time tu rase bangga syadid coz dapat tidokan die..huhuhu...tgk ni gamba kali pertama I tido kan die...

petua nk kasi THAUBAN tdo nyenyak ialah dgn tido mengiring...comel kan??comel kan??hehehe

nk cite pasal budak2 je nih...rindu la pulak...hehehe...nak x tengok versi tido TAHUBAN???









ni lah versi2nya...byk lagi yg nk kongsi kan gambar THAUBAN nih...hehehe...gamba atas nih da x leh nk buat ape...kesian die..lame tau die tido!!!!

alamak...gamba LAYTH mane???x byk la...coz saya menghabiskan hari2 saya disana ngan THAUBAN...huhuhu...

one thing about LAYTH...he likes to play with that 'gun'...



LAYTH kalau buat muke sedih..memang menjadi...manja tau LAYTH nih..hehehe....


ok lah...sampai sini je la dulu...byk lagi nk cite nih...ni versi bdk2..nnt versi lain pulak..hehehe...

beraie sama THAUBAN n LAYTH...hehehee....

sebelum nk balik malaysia... I asked LAYTH..' will you miss me'..hehehe...he said...'yes'...hahaha...

moment sebelum balik....we were tickling each other..hehehe...suke LAYTH...

ok...assalam..sampai jumpa nnt....





Sunday, 1 July 2012

RINDU RAMADHAN~

Bismillah..

Ya Allah..berkatilah kami di bulan Rejab dan Syaaban..dan sampaikanlah kami kepada bulan Ramadhan...ameen ya rabbal'alameen~

Alhamdulillah..sekarang da bulan syaaban..alhamdulillah...lagi beberapa hari++ nk sampai bulan yang ditunggu oleh umat islam...iaitu bulan ramadhan..bulan yang penuh barakah di dalamnya...bulan yang didalamnya terdapat pelbagai peristiwa2 yang berlaku..antaranya ape???

1. Nuzulul Quran
"Bulan Ramadhan adalah (bulan) yang diturunkan Al-Quran,sebagai petunjuk bagi manusia ......" surah Al-Baqarah ayat 185..

2. Malam Lailatul Qadr
"Sesungguhnya Kami telah menurukannya (Al-Quran) pada malam qadar"(1)
"Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu?"(2)
"Malam kemuliaan itu lebih baik dari seribu bulan'..(3)
surah Al-Qadr ayat 1-3...

3. Perang Badar
Walaupun berperang pada waktu yang perit..tetapi Allah telah memberi kemenangan kepada mereka yang berjihad dijalan Allah...

Puasa..telah diwajibkan ke atas setiap muslimin..bertepatan dengan firman Allah yang bermaksud:
"Wahai orang2 yang beriman,diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan keatas orang sebelum kamu agar kamu bertaqwa"..surah Al-Baqarah ayat 183...

puasa jangan x puasa tau...hehehe..
ye, memang x dinafikan..ade orang yg berkate...mulut berbau ketika puasa..btol x??
tapi ingat hadis Nabi S.A.W..
"Bau mult orang yang berpuasa lebih harum disisi Allah daripada bau kasturi"
masyaAllah...betapa puasa itu satu nikmat...
malah ianya memberi kerehatan kepada badan n organ2 dalaman...

ha!!sape da abis ganti puasa??alhamdulillah...ade yg belom??yang belom tu,sila2 lah qada'...jgn lupe pulak..ianya tuntutan...

biasanya...time bulan Ramadhan la..orang sibuk mengumpul pahala dan ganjaran...tetapi di bulan lain..kadang buat kadang x...jangan la begitu...biar ape segala kerja kebajikan yang kita lakukan walau sekecil zarah tetapi berterusan atau pun istiqamah..Allah pasti akan mengganjarinya..
"Maka barangsiapa mengerjakan kebaikan walau seberat zarrah,nescaya dia akan melihat balasannya"...surah Al-Zalzalah ayat 7...

dan pada bulan Ramadhan 1430H...titik perubahan  bagi diriku..ingin menjadi yang terbaik!!insyaAllah...doa dr kawan2 amat berharga...semoga diri ini sentiasa ISTIQAMAH berada di jalanNya...friend..sahabat,correct me if i went deviated from His path....ade kawan pernah cakap:
"Jangan malu nak berubah . Biarlah orang nak cakap kita nie bajet alim ker ustaz ker ustazah ker , sekurang-kurangnya kita sedar kita nie banyak dosa dan makin lalai :)"~
Dan...semasa di bulan inilah kita mengingati saudara kita disana..~~
silalah mendengarkan...by akh halim~ 
sekian~Assalamu'alaikum...ilal liqa'...



DEVOTEES IN JOHOR BAHRU..!!!


Assalam....bersua kembali setelah lama tidak mencoret cerita2...hehehe kali ni ade something nk di kongsikan..hehehe

Actually, saya ni memang peminat nasyid Devotees..

Ceritanya bermula apabila..jeng3...
--MESEJ--
abg: hani, x nak dtg angsana ke?? abg tgh mkn ngan halim nih..
cbe teka ape reaction saya pada ketika itu??menjerit??buat dek??heheh...
salah!!tekaan kamu salah!! ape lagi, saya terus ambil phone and call my brother la...nak dapat kan kepastian.hehe..*xcited la katekan...

Keputusan conversation malam tu, abg nak bwk adek kesayangan die ni g angsana esoknye...jumpe Devotees laa...hehehe

30 Jun 2012, lepas solat subuh..terus bersiap...bertolak dr rumah pukul 9.45...+ - semuanya sampai dalam pukul 10.30...
jalan punye jalan jumpe la BOOTH Kota Ilmu...huh~jauh jgk perjalanan...

pergila dekat2 nk tengok...ade ke x orangnye...tup2..tengok2 ade..hehehe...
lagipon kat booth tu ade demonstrasi khat...ya Allah..sukenye...rindu nak tulis khat...da lama x tulis...so buat la khat yg bernamakan Hani Syazwani...hehe..nak tgk x??? beautifulll...~

ha!!!ni la khatnya...cantik x???agree with me??

sambil menunggu khat ni siap...saya panggil la sorg akk nih...umpan nk tangkap gambar ngan Devotees..hehehe..pandai x??akk tu pon panggil la...then dapat jugak bergambar..hehehhe...

hehehe...nk mencukupkan ahli...hehe...naseb baik ikut tema!
PURPLE again!!hehehe

korang sume kenal x???kalau x kenal..moh le kite berkenalan ngan deme2 nih...

dari kiri pusing!!!eh,dari kiri: uhuk2..saye lah..akh halim,akh shauqi and akh muhammad...
ade lagi sorang tapi x datang..and his name is akh adi akmal..

lepas sesi fotografi ngan mereka2...giliran mereka pula utk menghiburkan tetamu yang hadir di booth Kota Ilmu nih... first song yang dinyanyikan ialah Hadirnya Cahaya S.A.W...

alamak...x leh nk upload video lah..hehe..xpe lah...

then dorang ppon perform lagu kedua...lagu lalalalalala~bagaikan jauh~jalan yang ku tempuh~uhuk3..alamak..pitching lari lah..heheh...Devotees perform lagu Berjalan Tanpa Henti...
and the last song ialah Rindu Ramadhan....

pernah dengar x??nk dengar??jom hayati..!!


Isma'uuu jayyidan!!

lepas habis jek...mereka2 pon hiburkan penonton..sambil mereka bercakap2..tetibe datng seorang lelaki...bisik sebelah telinga...tokojut den dibueknyo...heheh...die suruh tanye...~bila Devotees ditubuhkan~hehe...kene pakse ke??syok jgk mencapub bila disuruh...duk depan dorg pulak tuh..hehe..org tu pon ambik mic dr akh muhammad yg x tahu ape2..blur mungkin..huhu...skali org tu menjerit 'ade soaln!ade soalan!' hahaha...

saye pon tnye la dan tambah sikit soalan..hehehe...dapat la hadiah dr mereka..iaitu jeng3...

majalah anis!!!heheh...

 it was given by akh halim..hehehe

ade pulak sesi teka teki...hadiahnya...POSTER DEVOTEES...what!! I want that~ but I'm not that greedy la..semua hadiah nak sapu...segan jugak..da dapat majalah anis pon..alhamdulillah..hehehe...

deme2 ni pandai jugak buat lawak..ade gak sense of humour...

semoga Devotees terus maju dengan medium dakwah mereka...jangan jangan..berputus asa~cewah~

lepas sesi Devotees..ade demonstrasi perubatan Islam..
Semoga Allah memelihara kita sepanjang hari dr ganguan jin mahupon syaitan...
semoga kita dilindungi...ameen~

then...pegi sana seorang diri..balik pon seorang diri..xde sape nk teman..nk suruh mereka2 teman...deme2 da balik dulu dah..heheeh...

ok la..sampai disini cerita saya...
assalamu'alaikum..
ukhuwwah fillah...